torsdag den 18. december 2014

Sikken voldsom trængsel og alarm

Hvorfor man gennemgår denne måned år efter år med lys i øjnene og nisser på loftet er mig en gåde.

Det er koldt og vådt og blæsende, nogle gange livsfarligt glat og man skal skrabe bilen for sne og dug i tide og utide.
Overtøjet fylder gangen op, væggen er besat med flyverdragter og vinterjakker, fleecetrøjer og overtræksbukser. Hylderne flyder med huer og handsker, varme sokker og sutsko, og gulvet sejler i smeltesne, skøjter og støvler.
Fristelserne lurer om hvert et hjørne, ikke mange mennesker kan gå gennem december uden at proppe sig med slik, chokolade og marcipan. Slik som ofte er indkøbt til selve juleaften, men som man bare MÅ stikke sin utålmodige slikmund ned efter. Og bumser... Hver gang man kigger efter en chokoladejulemand i glimtende papir, får man 4 nye bumser, som man gruer for, man skal kigge på et helt år, på billederne fra juleaften.
Møl i pungen, det er det eneste, der er tilbage, når den store aften er overstået. Vi kaster penge efter pynt og gaver, tøj og slik, og mad og mad og mere mad.
Og maden er fed, den er usund, den er en klar engangsbillet til hjerte-kar-afdelingen. Og vi spiser alt, alt, alt for meget af den.


Her i huset har vi altid travlt i første halvdel af december og det tætteste på jul er småkagerne, adventsstagen og kalenderlyset. Vi har forlængst bestemt, at juletræet ikke skal snige sig ind i stuen før Størstemusens fødselsdag er overstået. Og jeg må indrømme, det heller ikke rigtig føles af jul, før juletræet fylder stuen med pomp og pragt, duften af gran og grannåle i gulvtæppet og strømper.

Traditionen med de daglige nissepakker holdes vedlige, ligesom Lego Friends Kalenderen fra Mormor, men også disse traditioner skal genovervejes til næste år. Ikke fordi børnene ikke har sat pris på dem, men vi kan ligesom mærke en dalende interesse. Men de elsker at se, hvad nissen har fundet på af narrestreger og hvad der ligger i chokoladekalenderen. Så jeg må i tænkeboxen til næste år.

Vi har også tradition for at smage julemad fra fremmede lande. En dejlig tradition, så man undgår at blive træt af and og flæskesteg før juleaften endnu er omme. Travlheden har dog overtaget lidt i år, og vi har haft halvt julemad og halvt dagligdagsmad på programmet, men det har været et dejligt afbræk fra hverdagen.

8. december: Irish Seafood Chowder (6 pers.)
50g bacon i tern
1 porrer i skiver
½ fennikel i tern
450g kartofler i tern
225g jordskokker i tern
4 dl hummersuppe eller fiskefond
2½ dl fløde
350g fisk i mundrette bidder
150g skaldyr, renset
rigeligt persille
salt
  1. Steg bacon i en gryde. 
  2. Fjern bacon og steg porre og fennikel 5 min. 
  3. Tilsæt kartofler, jordskokker og hummersuppe og simr 10 min.
  4. Tilsæt soyafløde, fisk og skaldyr og lad det simre endnu 4 min. Det må ikke koge.
  5. Smag til med salt.
  6. Server med persille og evt. peber. Og et mørkt irsk brød med smør.
Fisk juleaften handler om gamle katolske traditioner, hvor man ikke måtte spise kød juleaften, derfor spiste man fisk i stedet. Oprindeligt brugte irerne fisken lunge til deres suppe, men de irske settlere i Amerika kunne ikke få fat i lunge, men havde rige mængder af østers til deres rådighed. Og som med alt andet, når Amerika er indblandet, skifter tingene ofte lidt karakter.
Jeg kunne heller ikke få fat i lunge, så jeg brugte en blanding af torsk, laks og rødspætte samt rejer.


Af ren og skær uvidenhed, og en smule ugennemtænkt forvirring senere, stod jeg klar med suppen og et fantastisk Irish Soda Bread.


Men som den opmærksomme læser nok bemærker, var der både rosiner og dadler i brødet, som smagte mere hen ad Luciabrød, end noget man ville dyppe i sin fiskesuppe.
Men det smagte godt med smør på, som en slags dessert.

10. december: Risengrød i Crock Pot



Tænker du, når du ser ovenstående billede, at du har lyst til at sætte tænderne i denne risengrød?
Nej vel?!


Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det faktisk var mælkedampene, der var karamelliserede op af siderne, men at det ingenlunde var brændt på. Faktisk smagte det ikke helt dårligt.


Farven blev en smule kanelet, vel at mærke før kanel blev tilsat... Men Mindstetrolden elskede den, og det var hende, der havde bestilt risengrød til at medbringe i børnehave.

Det skal siges, at denne risengrød er lavet med soyafløde, risdrik og en smule vanilleessens. Det er ikke sikkert, resultatet er repræsentativt for en ko-mælke-portion.

12. december: Mexikansk julesalat



Ensalade de Noche Buena (4 pers. som hovedret, 8 pers. som tilbehør)
2 rødbeder, skrællede, ternede og dampede
2 appelsiner, skrællede og delt i både
2 æbler, skåret i tynde både
½ jicama i tern (sød roeagtig frugt)
4 dl ananas i tern
½ rødløg, finthakket
2-3 dl gulerod, revet
1 banan i tynde skiver
kerner fra 1 granatæble
masser af grøn salat, fx spinat eller salatblandinger
4 spsk. olivenolie
4 spsk. granatæbleeddike
4 spsk. appelsinsaft
1½ dl hakkede jordnødder

  1. Klargør alle grøntsagerne og frugterne og læg dem i fine lag i et stort fad.

På ovenstående billede mangler både jicama, granatæblekerner og ananas. Desuden har jeg serveret jordnødderne i en skål og drysset mandelsplitter over i stedet. Alt sammen for at undgå madspild, tage hensyn til allergier og fordi jeg ikke kunne få fat i et økologisk granatæble samt jicama.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Umm Happy Happy Happy.... Tell Me'bout it!